| Tytuł: | krótkowzroczność a ciąża |
| Autor: | monika 28.6.2010, 08:46 |
| Cześć dziewczyny! Może część z Was ma informacje, albo doświadczenie na temat porodu przy wadzie minusowej oczu. U mnie wygląda to tak: na jedno oko mam -3 a na drugie -2,75. Byłam tydzień temu u okulistki, zakropiła mi oczy i zbadała dno oka - stwierdziła, że nie mam zmian w siatkówce czy gdzie tam, że moja gałka oczna nie ma cech charakterystycznych dla wysokiej krótkowzroczności (z tego co wiem to nie grozi mi duża wada i powinno się już to zatrzymywać!! ). Byłoby fajnie gdyby nie to, że lekarka powiedziała iż żaden lekarz nie da mi gwarancji, że się siatkówki nie odkleją, np. jakby się okazało, że poród jest z komplikacjami i wymaga większego wysiłku. Dodatkowo dowiedziałam się, że od -3 lub -3,5 lekarze juz często kierują na cesarkę. Mi takie skierowania nie dała - pozostawiła mi wolną rękę ... Będę jeszcze o tym z ginem za ok. 2 tygodnie rozmawiać. Nie wiem jakie jest prawdopodobieństwo, że siatkówki moga się odkleić i w ogóle. Jak było albo jest w Waszych przypadkach? Przyznam, że wolę w razie czego wcześniej zdecydować się na cesarkę, bo nie dam się uśpić - wolę mieć znieczulenie i widzieć co i jak, dlatego też podejrzewam, że w razie normalnego porodu przy ew. koplikacjacg takiej cesarki by mi nie zrobili tylko tą pod narkozą. Dzięki z góry za wszelkie opinie, wymianę doświadczenia itp. - wszystko się przyda ) A moze jest coś o co powinnam zapytać gina? Aha i czy wtedy należy mi się cesarka bezpłatnie jakbym się na nią zdecydowała czy też odpłatna? Pzdr | |
| Tytuł: | krótkowzroczność a ciąża |
| Autor: | kasiulek 26.7.2010, 14:38 |
| ja mam wade -xxx (tzn. tyle bylo jakis rok temu kiedy sie badalam a teraz nie wiem czy dalej tyle czy troche wiecej) i szczerze mowiac boje sie o moje oczy podczas porodu. z jednej strony chcialabym rodzic naturalnie ale obawiam sie czy nie bedzie to niebezpieczne dla mojego wzroku. z drugiej strony boje sie ze lekarz mi nie da skierowania na cesarke a wtedy cos mi sie stanie z oczami troche pesymistyczne mam wizje no ale najpierw to trzeba sie wybrac do okulisty wiec musze znalezc na to czas wkrotce | |
Kołatanie serca
Kołatanie serca, nazywane także palpitacjami zazwyczaj nie jest poważne, o ile występuje bardzo sporadycznie i nie jest wynikiem arytmii.
Zawał serca można opisać jako ostatni etap postępującej choroby niedokrwiennej. Bywa, że jest on pierwszym symptomem tej choroby
Żylaki
Powstanie żylaków niekoniecznie musi się wiązać z innymi dolegliwościami, za wyjątkiem tego, że nogi wyglądają nieestetycznie. Niezależnie od tego, czy sprawiają ból, czy nie, ich obecność jest widoczna gołym okiem.