| Tytuł: | Problem z krótkowzrocznoscia |
| Autor: | Jacek 10.5.2010, 15:39 |
| Cześć! Mam mały problem (właściwie to wcale nie mały). Jestem krótkowidzem, nosze okulary już od prawie pięciu lat. Moja wada stale się powiększa, mam prawie -4,5 dioptrii. Okulistka daje mi zwolnienienia z wf, mowiła, abym nie ćwiczyła intensywnie, ani nie przemeczała się (dźwigała, ciężko pracowała, itp.). Ale to nie pomaga, wada się powiększa. Chyba zmienie okuliste.... Znacie jakies sposoby korekcji wzroku? laser odpada, gdyż nie mam jeszcze 21 lat soczewki są podobno nie wskazane dla krótkowidzów macie problemy ze wzrokiem? dzięki za każdą odpowiedź | |
| Autor: | Samanta 14.5.2010, 12:39 |
| W jakiejś gazecie bodajże w 'Victorze gimnazjaliście' było coś o metodzie niejakiego pana Artura który przy pomocy odpowiednich ćwiczeń redukuje wadę wzroku u krótkowidzów. teraz jest mi trudno coś powiedzieć. ale pamiętam że ludzie którzy mieli po -6 dioptrii redukowali swoja wadę do -0,5 dioptrii a nawet całkowicie więc może warto spróbować pozdrawiam | |
| Autor: | gwiazdeczka 14.5.2010, 13:03 |
| Ja też jestem krótkowidzką i to od 11 lat, i w zasadzie cokolwiek byś nie robiła ta wada i tak w pewnym stopniu będzie się powiększać dopóki rośniesz (a razem z tobą twoje oczy). I to nieprawda że soczewki sa niewskazane dla krótkowidzów, to nie ma znaczenia. Ja mam wadę na jedym oku -8 a na drugim - 9 i powinnam być ślepa jak kret, a noszę soczewki od roku i nie mam z tym zadnych problemów, a mój okulista mówi że bardzo dobrze je toleruję. Myślę że zmiana okulistki niewiele pomoże, chyba że chodzisz do zwykłej przychodni, wtedy radzę iść do prywatnie. Ogólnie oprócz operacji laserowej nie ma sposobów by wada się cofnęła, jedynie można trochę "przyhamować" jej rozwój dobrze dobranymi okularami, leczeniem itd. A co do ćwiczeń na oczy to też o nich słyszałam i nie dla każdego są wskazane, przyjnajmniej ja nie mogę ich stosować bo bardziej by mi zaszkodziły niż pomogły (ale z Tobą mogłoby być inaczej). | |
Kołatanie serca
Kołatanie serca, nazywane także palpitacjami zazwyczaj nie jest poważne, o ile występuje bardzo sporadycznie i nie jest wynikiem arytmii.
Zawał serca można opisać jako ostatni etap postępującej choroby niedokrwiennej. Bywa, że jest on pierwszym symptomem tej choroby
Żylaki
Powstanie żylaków niekoniecznie musi się wiązać z innymi dolegliwościami, za wyjątkiem tego, że nogi wyglądają nieestetycznie. Niezależnie od tego, czy sprawiają ból, czy nie, ich obecność jest widoczna gołym okiem.